B1 Käyttö-, puhdistus- ja hoito-ohjeet

B1 Lakatut lattiapinnat

Hyvin hoidettu lakkapinta kestää siistin näköisenä ja hyväkuntoisena vuosia. Lakkakalvon kunnon säilymisen kannalta tärkeitä tekijöitä ovat lattian käyttöönottoon liittyvät tekijät, joilla voidaan lisätä lattian käyttöikää jopa vuosilla.

Mitä pitempään lakkapinta saa kovettua ennen käyttöönottoa, sitä parempi. Lakkapinta saavuttaa lopullisen lujuutensa 2-viikon kuluttua lakkauksesta. Lakattuun tilaan johtavien ovien eteen sijoitetut oikeantyyppiset eteismatot helpottavat puhdistusta ja ehkäisevät erityisesti pinnan naarmuuntumista.

Yleensä lakatun pinnan hoitoon riittävät imurointi tai lakaisu ja tarvittaessa nihkeä pyyhintä. Märällä pesemistä tulee välttää. Kuitenkin on kohteita, joissa edellä mainitut toimenpiteet eivät riitä, vaan avuksi tarvitaan puhdistus- ja hoitoaineita. Voimakkaasti emäksisten puhdistusaineiden ( pH>9) käyttö puhdistuksessa on ehdottomasti kielletty.
Lattiavahojen ja vahaa sisältävien hoitoaineiden käyttöä tulisi välttää (katso kohta : Lakkapinnan uudistaminen). Lisätietoja tuotteista antavat puhdistus- ja hoitoaineiden valmistajat.

Lakkapinnan uudistaminen

Hionnan aloittaminen liian karkealla paperilla  kuluttaa tarpeettomasti materiaalia ja aiheuttaa ylimääräistä työtä. Paperin karkeus ja käytetty hiomakonetyyppi valitaan sen mukaan, millainen on hiottavan parketin kunto. Mikäli lakkakalvo on likainen ja vioittunut, aloitetaan hionta yleensä K24-karkeudella ja rumpuhiomakoneella. Mikäli lakkakalvo on ehjä, voidaan hionta aloittaa joko K40- tai K60- karkeudella.

Mikäli on tarve  vain puhdistaa lakkapinta ja tehdä uusi pinta (huoltolakkaus), riittää yleensä välihionta K120- karkeudella, huolellinen imurointi ja sen jälkeen lakkaus. Mikäli lattia on vahattu, ei ns. huoltolakkausta voida tehdä, vaan pinta on aina hiottava puhtaalle puulle.

B1 Öljytyt lattiapinnat

Öljytty lattia asettaa  erityisvaatimuksia lattian puhtaanapidolle, koska lattian ulkonäkö vaatii säännöllistä huoltoa oikeilla aineilla ja oikein toteutettuna. Mikäli öljytyn lattian hoito laiminlyödään ja lika pääsee puiden syihin, joudutaan lattia hiomaan ja käsittelemään uudelleen öljyllä. Lisätietoja tuotteista antavat puhdistus- ja hoitoaineiden valmistajat.

Käyttöolosuhteet

Puupohjaiset lattiamateriaalit elävät (kutistuvat/laajenevat) ilman suhteellisen kosteuden vaihtelun mukaan. Puulattian elämisen minimoimiseksi tulee ilman suhteellinen kosteus pitää valillä 30-60%. Ilman suhteellisen kosteuden poiketessa annetuista arvoista on puun eläminen luonnollista ja väistämätöntä.